Imeti sebe rad/a. Hja, kako?

Ljubezen se prične z Ljubeznijo do sebe.

Kaj storiti z občutki krivde, ki nas prevzemajo, kadar postavimo sebe pred druge?

Smo sebični?

Razumsko si lahko razložimo ter utemeljimo, da moramo biti močni, da bi lahko pomagali drugim. Hm, kaj ni ravno to, da smo vedno na razpolago, da ne rečemo ne, da se znamo prilagoditi, skleniti kompromis in podobno, znamenje moči?

Res?

Denimo, da bomo sosedi pomagali pri obešanju perila. Da, vzemimo primer, ki bi bil lahko aktualen pred nekaj desetletji…saj tudi ti občutki krivde izhajajo iz podobnega obdobja. No, poglejmo: boli vas glava, imate kup lastnih opravkov in soseda želi, da ji pomagate pri obešanju perila; ima namreč kopico opranih nogavic, katere je potrebno poparčkati in obesiti. Torej, ne potrebuje res pomoči (ne obeša ogromnega pregrinjala ali preproge) temveč pravzaprav si želi Pepelke.

Gremo, odveč nam je klepet, vse bolj razmišljamo kako bomo (znova) svoje opravke postorili v naglici in površno. Seveda smo zato slabe volje in energija, ki jo oddajamo je vse prej kot sončkasta, kajne? Je to potem res pomoč? Je to ‘moč’?

Kdaj in kako potegniti mejo?

Namreč, samo to je vprašanje. Kdaj in kako postaviti mejo.

Seveda pomagamo sočloveku, a nobene potrebe ni, da smo nekdo, ki je tam tudi, ko je nekomu težko samemu sebi obrisati nos. (da, bodimo no direktni). Zakaj dovolimo, da nas prepričajo, da so tuji opravki bolj pomembni kot naši, ter da bo kar konec sveta, če jim ne pomagamo? Ali morda, čisto potihem vprašam, našemu egu godi, ker je to pravzaprav potrditev, da smo nepogrešljivi? M? Možno? Kako pa bi uboga soseda lovila nogavice kar sama?

Se bojimo, da nam bo nekdo zameril, če povemo, da ne moremo?

Ali vedno naštejemo hude razloge v opravičilo, kadar nimamo časa?

6 korakov Kako postaviti mejo lili sorum numerologija osebna rast kako postaviti mejo

Dragi moji, spoštujte čas in svojo energijo!

Sedaj pa pomislimo na nekoga, ki nima težav s tem. Je to nemara osorna oseba, ki bevska in je na splošno raje sama, nedružabna in nekoliko bomo dejali, ošabna?

To niste vi, če rečete ”ne”!

Med nami so osebe, ki znajo na primerno prijazen in topel način povedati sledeče stavke:

 ”Ne, hvala.”

”Ne morem.”

”Danes ti na žalost ne morem pomagat. – nimam časa za kavico…. ”

Te osebe imajo sebe rade in razumejo, da je čas dragocenost. Energija je dragocena. Vi ste dragoceni.

Zato, prvi korak je, da prepoznate osebe okoli sebe – so čustveni vampirji, rade igrajo žrtev, so morda preprosto le osamljene ipd? Ko postavimo mejo, je seveda najprej na vrsti presenečenje in nato užaljenost. Potrpite, minilo bo. Tudi zamera, očitki bodo minili.

Odrasla oseba ste, ki ima vso pravico sama odločati kaj bo počela s svojim časom, energijo in življenjem. Prav nikomur niste dolžni poslušnosti!

In zaupam, da znate presoditi kdaj nekdo res potrebuje pomoč in boste to osebo seveda postavili na prvo mesto v dani situaciji. Seveda jo ali ga boste. Ne pozabite pa, da ste tudi vi pomembni in, da so situacije, ko imate vso pravico reči ”ne.”

Ljubezen do sebe pomeni skrb za sebe.

Kriterij naj bo: Kaj je DOBRO zame?

Takoj sedajle se vprašajte: Kaj počnem takega, da vem, da je dobro zame?

To vprašanje velja tako za fizično telo (zdrav način življenja), srček & čustva (zdravi odnosi) in duha. Kaj je dobro zate, dobra duša, ki bereš te vrstice? Kaj od tega počneš? Premalo, preveč, ravno prav? Ali je dobro za vas, da spočijete ali je dobro za vas, da (pre)utrujemi pomagate nekomu in s tem, roko na srce, večkrat kot ne, zraven oddajamo negativno, utrujeno, tečno energijo?

LiLi SoRuM rose flower in the hair

Vzemimo si čas in analizirajmo kam in kako dejansko usmerjamo svoje misli, skrbi, najbolj ljubečo in razumevajočo energijo. Tudi vase jo dajmo. <3

Z Ljubeznijo, LiLi SoRuM

 

6 korakov kako postaviti mejo: TU

Delavnica, ki jo prenesete na svoj računalnik: Kaj delam narobe: TU

 

Imeti sebe rad/a. Hja, kako? osebna rast postavi se zase lili sorum

Imeti sebe rad/a. Hja, kako?